dr. Schmelás Attila, bőrgyógyász magánorvos

Bőrgyógyászati problémákról mindenkinek

Bőrgyógyászati problémákról mindenkinek

A szőrszál szerkezete

2015. május 08. - dr. Schmelás Attila

A szőrzet a hiánya vagy éppen túlzott mennyisége sok ember számára okoz komoly lelki problémát.

Amennyiben a bejegyzéseket tankönyvszerűen rendezett formában szeretné olvasni akkor azt ezen a linken találja meg.hajszalak.jpg

A szőrszál egy hámból és kötőszövetből álló henger alakú képletben, az irhában található szőrtüszőben helyezkedik el. A szőrtüsző annál mélyebben található, minél nagyobb a szőr- vagy a hajszál. A szőrtüsző kötőszövetes vázának felső harmadán simaizom tapad, amely a szőrszálat kiemeli a bőrfelszínből. A szőrszál és a simaizom alkotta szögletben található a faggyúmirigy. A haj- és szőrszálak színe a melanin fajtájától (eumelanin: barna és fekete, feomelanain: vörös) és a mennyiségétől függ. A tenyér és a talp kivételével a bőr csaknem teljes felületét szőrzet fedi, feladata a hővédelem. A hónaljszőrzet az izzadtság párologtatásával a hőleadásban játszik szerepet.

Három típusú szőrzet alakul ki az élet folyamán:
Magzati szőrzet – a magzati élet 3. hónapjától kezdve fejlődik, az 5. hónapban éri el fejlettsége tetőfokát, majd az utolsó magzati hónapban kihullik.
Pehelyszőrzet - születés után fejlődik ki, amelyet egyes helyeken később a terminális szőrzet vált fel. A tenyér, a talp, az ujjak tenyéri felszíne és a terminális szőrzettel borított helyek kivételével az egész testfelületen ez a típus található. A szőrszál 2 cm-nél rövidebb, kevés melanint tartalmaz.
Terminális szőrzet - már újszülött korban megvan a haj, a szemöldök és a szempilla. Egyéb területeken később jelenik meg, ezek a területek a következők:
• szeméremszőrzet
• hónaljszőrzet
• szakáll, bajusz
• orrnyílás, fülnyílás szőrzete

Mindegyik szőrtípus két részből áll: a szőrtüszőben lévő gyökérből és a bőr felszínével 45-os szöget bezáró, bőr feletti szárból. A szőrszálak a szőrtüsző legalsó, mátrix nevű részéből termelődnek. A mátrix sejtek anyagcseréje nagyon gyors, ezért a szőrzet minden ártalmas hatásra nagyon érzékeny: radioaktív sugárzás, citostaticum, vitaminhiány. A mátrix sejtek között pigmentsejtek találhatók, melyek a szőrszál színét meghatározó melanint juttatják a szőrtüsző sejtjeibe. Őszüléskor megszűnik a melanin termelés vagy elpusztulnak a pigmentsejtek.
A mátrixba boltozatszerűen egy érben, idegekben gazdag szövet, a kötőszöveti papilla nyomul, amely a szőrzet gyors növekedéséhez szükséges tápanyagokat biztosítja. A mátrix sejtek elhelyezkedésüknek megfelelően a szőrszál három részét hozzák létre.
a_szorszal_szerkezete_1.jpg
Velőállomány: lazán rendezett, kerek vagy korong alakú sejtek oszlopaiból áll. A sejtek lágy keratin szálakat, melanint tartalmaznak. A hám szemcsés, fénylő- és szarurétegének felel meg.
Kéregállomány: a szőrszál 75 – 80 %-át képezi, szabályosan szerveződött, kemény keratin szálakból áll. A hám alapi és tüskés rétegéből képződik.
Külső kéreghártya (kutikula): a szőrszál felszíne, zsindelyszerűen egymást borító keratinlemezekből áll. A szőrnek a szőrtüszőben való rögzítését, valamint a szőrszál belsejének kémiai és fizikai hatásoktól történő védelmét biztosítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://borgyogyaszpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr597440948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása