dr. Schmelás Attila, bőrgyógyász magánorvos

Bőrgyógyászati problémákról mindenkinek

Bőrgyógyászati problémákról mindenkinek

Fokozott szőrnövekedés

2015. május 26. - dr. Schmelás Attila

A túlzott mennyiségű szőrzet sok ember számára okoz komoly lelki problémát.

Amennyiben a bejegyzéseket tankönyvszerűen rendezett formában szeretné olvasni akkor azt ezen a linken találja meg.

fokozott_szornovekedes.jpg

A szőrzet mennyiségét elsősorban a szervezet androgén hormonjainak szintje befolyásolja. A férfi nemi hormonok - melyek a mellékvesékben és az ivarszervekben termelődnek - férfiakban és nőkben is jelen vannak. Mennyiségük és egymáshoz viszonyított arányuk a két nemben eltérő: férfiakban nagyobb, nőkben kisebb mennyiségben találhatók. A legfontosabb androgén hormon a tesztoszteron, amely a bőrben aktív hormonná, a dihidrotesztoszteronná alakul. Ez a hormon serkenti fokozott működésre a szőrtüszőket, amelynek eredménye a fokozott szőrnövekedés.

A fokozott szőrnövekedés 2 típusra osztható.
Hypertrichosis
• Hirsutismus

Hypertrichosis: a mindkét nemnél előforduló hypertrichosis esetén az egész test szőrzete dúsabb. A fokozott szőrnövekedés természetesen leginkább a nőket nyugtalanítja. A szőrszálak mennyiségének megnövekedése, megvastagodása, színük sötétedése együttesen nagyobb mennyiségű szőrzet látszatát kelti. Az erőteljesebb szőrösödésnek legtöbbször nincs kóros oka, a jelenség örökletesen meghatározott.

Hirsutismus: a nők közel 10%-ban a piheszőrzet erős és pigmentált szőrzetté alakul át a hormonhatásra érzékeny területeken (arc, alhas, mellkas, hát). Vagyis a fokozott szőrnövekedés a test azon részein jelentkezik ahol normál körülmények esetén csak férfiaknál észlelhető szőrnövekedés. A fokozott szőrnövekedéshez gyakran társul a virilisationak nevezett tünetcsoport: az izomzat megerősödik és férfias eloszlásúvá válik, férfias kopaszodás, a hang mélyülése, pattanások kialakulása. Jellemzőek a menstruációs zavarok, a petesejt érésének hiánya és akár a menstruáció teljes elmaradása, terhesség nélkül.

A fokozott szőrnövekedés tünet, több tényező válthatja ki:
• Idiopátiás (ismeretlen eredetű): az esetek 95%-ában a normális hormonszintre történő fokozott reagálás áll a hirsutismus hátterében.
• Policisztás ovarium szindróma: (a hirsutismus leggyakoribb igazolható oka) a petefészkekben cisták alakulnak ki. A petefészkek és a mellékvesék is a normálisnál nagyobb mennyiségben termelnek androgén hormonokat. Szabálytalan menstruációs ciklust, túlsúlyt, meddőséget okoz, gyakran társul elhízással és anyagcserezavarokkal.
• Cushing-szindróma: a mellékvese túl sok kortizol hormont termel, ez a nemi hormonok egyensúlyának felborításával okoz hirsutismust.
• Gyógyszerek: szteroidok, immunszuppresszív szerek, vérnyomáscsökkentők.
• Daganat: petefészek daganat, mellékvese daganat, az agyalapi mirigy daganata okozhatja, a legritkább ok.

Az ismeretlen eredetű és a fokozott androgén termelődésű hirsutismus kezelésére fogamzásgátló tabletta szedése jelenthet megoldást. Az ösztrogént és progesztint tartalmazó szerek csökkenthetik a tesztoszteron termelését. Az antiandrogének gátolják a férfi nemi hormonok receptorokhoz való kötődését. A gyógyszeres kezelés megkezdését követően hónapok szükségesek, hogy a szőrnövekedésben látványos javulást lehessen elérni.

A nem kívánt szőrzet eltávolítására számos módszer létezik: borotválás, gyantázás, kémiai epilálás, halványító krém, elektroepiláció, villanófény kezelés, lézeres szőrtelenítés.

A bejegyzés trackback címe:

https://borgyogyaszpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr867493348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása